Formgivning av släktkrönika

Uppdrag

I samarbete med legendariska bokförläggaren och formgivaren Ove Pihl, formgavs släktkrönikan "Den glömda skatten" av Anna Bonde.

”Den glömda skatten” är en krönika som bygger på den otroligt stora samlingen med brev från släkten Koch i Uddevalla och Stockholm och besläktade familjer, om hur livet var då, för inte så länge sedan. De äldsta breven är från 1830-talet.

Under de sista 70 åren har alla brev fört en slumrande tillvaro på olika vindar och förråd. Anna hade bestämt sig för och lovat sin far att allt detta skulle förevigas och gjorde en digital sammanställning - så även alla årtal när var och en var född. En imponerande stor samling och inte minst lika imponerande arbete att sammanställa allt! Det var grunden.

Du sa det så bra, Ove. – "Det här kommer ingen 'vilja' konsumera" (alltså i ren textform, i en .pdf eller utskrift). Då kom Ove och jag in i bilden. Med Oves gedigna erfarenhet och kunskap formgav vi ”Den glömda skatten”. Jag är så tacksam för att få ert förtroende, ett uppdrag som givit mig mer kunskap inom typografi och bokbinderi, men även en glimt av hur det var förr.

Något som jag tänkte på, gång, på gång under arbetet var hur unik den här typer av böcker kommer att bli och redan är. Det finns säkert några fler gömmor på någon vind, eller i källaren, som tyvärr bara samlar damm, men troligen inte riktigt av den här magnituden. Med dagens digitala konversationer med sms, chattar, e-post och sociala medier osv, utspridda konversationer här och där, så kommer de nog aldrig läsas av nästkommande generationer eller få en fin tryckt bok efter sig.

Sammanfattningsvis blev det en hel del tankar och funderingar, om hur livet ser ut idag mot förr, en analog mot en digitaliserad värld.

Tack Anna och Ove igen för förtroendet, ett fantastiskt kul uppdrag! Verkligen en glömd skatt!

Typografi

Den här boken är typograferad med typsnittet bodoni book i olika varianter. Giambattista Bodoni var boktryckare i parma i slutet på 1700-talet, han blev kallad kungarnas boktryckare och boktryckarnas kung. 1798 formgav han typsnittet Bodoni, det blev typsnittet på modet. Bodonis typsnitt prydde hyllningsskrifter till kungar och furstar i hela europa. Bodoni blev belönad av både påven och napolion.Boken är tryckt och bunden av italgraf media 2022

© HENRIC WANGEL DESIGN
Allt material och / eller bilder får inte kopieras, användas eller reproduceras utan skriftligt tillstånd från den rättmätiga ägaren och upphovsrättsinnehavaren.